canonvandezeedijk.amsterdam

11. Overzicht van de bouwfasen tot nu toe (22-8-’16)

Op dit moment hebben we de bouwgeschiedenis van de percelen Zeedijk 106 tot en met 116 vorm gegeven – voornamelijk als min of meer abstracte bouwvolumes. Op de volgende plaatjes zie je de bebouwing van ‘onze’ percelen geprojecteerd op de minuutkaart uit 1832 – overigens met een nummering die verschilt van de huidige. Zo ziet ons Cellezustersklooster er nu uit – de kapel is al uitgewerkt:

zee21

Je kunt steeds op de afbeeldingen klikken om ze te vergroten

 

 

…en zo ziet de vroeg twintigste eeuwse bebouwing eruit – waarbij het pand van de ‘Old Sailor’ (Oudezijds Achterburgwal 39) dus gewoon op een perceel staat dat vroeger werd ingenomen door de kapel van het Cellezustersklooster. Het pand op dat perceel loopt – evenals vroeger de kapel – nog altijd evenwijdig aan de Oudezijds Achterburgwal, terwijl de overige percelen dwars op de gracht staan. Het meest opvallend is daarbij het nu nog steeds zichtbare hoogteverschil – daarvoor bestaat er dus een historische continuïteit; de stad heeft na de afbraak van de kapel toegestaan om opnieuw hoger te bouwen dan de gebruikelijke bouwhoogte van de omringende percelen. Ook opvallend is de diepte van het pand achter Zeedijk 106 – dat is het pand aan de Oudezijds Achterburgwal 31. Die diepte vertoont een sterke overeenkomst met het lang gerekte bouwvolume dat aan de noordzijde van het Cellezustersklooster stond. Wij gaan ervan uit dat ook hier een historische continuïteit bestaat en dat dat de reden is waarom het perceel aan de Oudezijds Voorburgwal 31 veel dieper ligt dan ‘normaal’ zou zijn.

zee22

Kortom: de vorm van het Cellezustersklooster zoals dat in 1475 is gebouwd komt tot op de dag van vandaag terug in de vorm van de percelen van dit bouwblok dat wordt begrensd door de Zeedijk, de Molensteeg, de Oudezijds Achterburgwal en de lijn Oudezijds Achterburgwal 31 – Zeedijk 106. Je kunt het nog steeds zien – op dit plaatje wordt het nog wat duidelijker:

FreshPaint-0-2016.08.06-08.29.37

 

Helemaal links tegen de rode streep aan ligt Oudezijds Achterburgwal 31 – daarop zie je nog altijd een dieper gelegen volume dan op de belendende percelen. Rechtsonder het pand waarin de ‘Old Sailor’ is gevestigd – dat loopt, net als de kapel vroeger, nog altijd parallel aan de gracht èn is een stuk hoger dan de standaard bouwhoogte

 

Tussen 1944 en 1954 worden ‘onze panden’ aan de Zeedijk afgebroken en daarna komt er een speelplaats:

zee23

 

Die speelplaats is tot 1998 in gebruik geweest en daarna is er de Chinese He Hua tempel gebouwd:

zee24

 

…en nu gaan we de verschillende panden uitwerken!

Gerangschikt onder Featured, Weblog · Getagged met

Stuur ons een bericht

*/ ?>