canonvandezeedijk.amsterdam

9. De bebouwing van vóór de oorlog (18-8-’16)

Het is onduidelijk wat er allemaal is gebouwd op de percelen 106 tot 116 tussen de vroege 17e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Die informatie lijkt niet voorhanden te zijn – wij kunnen het in ieder geval niet vinden. Wel hebben we foto’s uit de twintiger jaren gevonden – en ook een vooroorlogse luchtfoto van het Nieuwmarkt-gebied waar de tweede helft van de Zeedijk deel van uitmaakt. Op basis van die informatie zijn we aan de slag gegaan met het weergeven van de panden op onze percelen.

De twee foto’s waar we mee moeten werken zijn deze:

download

Helemaal links ziet u het hoekpand op nummer 138 – vandaar is het terug tellen (veel succes!)

 

en de beste – deze foto:

zeedijk106-116

De Zeedijk in de twintiger jaren?

 

Gelukkig heeft Daan ook een luchtfoto gevonden van voor de Tweede Wereldoorlog. Het bleek nog even passen en meten om uit te vinden waar de verschillende percelen zich nou precies bevinden. Misschien iets moeilijk leesbaar, maar u ziet in ‘ons blok’ naast de rode streep een groot vierkant dak (nummers 114 en 114A – eigenlijk twee huizen onder één dak) en daarnaast een pand dat evenwijdig aan de Zeedijk ligt – naar blijkt is dat een huis dat als gevel een stuk zijmuur van het hier oorspronkelijk gebouwde Cellezustersklooster heeft gehad! Dat pand stond oorspronkelijk ook niet dwars op de Zeedijk:

nummering (1)

 

Flink puzzelen!

 

 

Nu we wisten wat de huisnummers waren kon Daan ook de panden gaan tekenen – en dit is het prachtige voorlopige resultaat:

zee20

 

Klik op de tekening voor een vergroting

 

 

Vergelijk het nog eens met de ‘goede’ foto (de tweede) van de Zeedijk uit de twintiger jaren. Ook deze panden worden later nog uitgewerkt; in verband met tijdgebrek – we moeten de gemeente uiterlijk 26 augustus laten zien wat we voor mekaar hebben gekregen! – gaan we nu door met het vormgeven van het klooster.

Gerangschikt onder Featured, Weblog · Getagged met

Stuur ons een bericht

*/ ?>